BİLİŞİM SİSTEMİNE VERİ YERLEŞTİRME


T.C.
YARGITAY

  1. CEZA DAİRESİ
    E. 2022/4824
    K. 2022/12296
    T. 19.10.2022
    • KAMU GÖREVLİSİNİN RESMİ BELGEDE ZİNCİRLEME SAHTECİLİĞİ SUÇU ( İcra Müdür Yardımcısının Alacaklı Sıfatı Bulunmayan Şirketi Taraf Olarak Ekleyerek Para Göndermesi – Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 29/09/2020 Tarihli ve 2017/11-1122 Esas 2020/381 Karar Sayılı İlamında da Belirtildiği Üzere 5237 S. TCK’nın 244/2. Md. Hüküm Karşısında Sanığın Eyleminin Bilişim Sistemine Veri Yerleştirme Suçunu Oluşturduğu )
    • BİLİŞİM SİSTEMİNE VERİ YERLEŞTİRME ( İcra Müdür Yardımcısının Alacaklı Sıfatı Bulunmayan Şirketi Taraf Olarak Ekleyerek Para Göndermesi – Sanığın Eyleminin TCK’nın 244/2. Md. Bilişim Sistemine Veri Yerleştirme Suçunu Oluşturduğu/Bu Suçun da Nitelikli Zimmet Suçunun Hile Unsuru Olması Nedeniyle Ayrıca Cezalandırılamayacağının Gözetileceği )
    • ÖZEL NORMUN ÖNCELİĞİ İLKESİ ( İcra Müdür Yardımcısının Alacaklı Sıfatı Bulunmayan Şirketi Taraf Olarak Ekleyerek Para Göndermesi – 5237 S. TCK’nın 244/2. Md. Hüküm Karşısında Sanığın Eyleminin Bilişim Sistemine Veri Yerleştirme Suçunu Oluşturduğu/Özel Normun Önceliği İlkesi Gereğince Sanık Hakkında Genel Normun Değil Özel Normun Uygulanması Gerektiği – Kamu Görevlisinin Resmi Belgede Zincirleme Sahteciliği Suçu )
    • İCRA MÜDÜR YARDIMCISININ ALACAKLI SIFATI BULUNMAYAN ŞİRKETİ TARAF OLARAK EKLEYEREK PARA GÖNDERMESİ ( Sanığın Eyleminin TCK’nın 244/2. Md. Bilişim Sistemine Veri Yerleştirme Suçunu Oluşturduğu – Bu Suçun da Nitelikli Zimmet Suçunun Hile Unsuru Olması Nedeniyle Ayrıca Cezalandırılamayacağı )
    5237/m.244/2
    ÖZET : Dava; kamu görevlisinin resmi belgede zincirleme sahteciliği suçuna ilişkindir. Suç tarihinde icra müdür yardımcısı olarak görev yapan ve iddiaya konu icra ve iflas dosyalarında ödeme yapma yetkisi bulunan sanığın anılan dosyalarda alacaklı sıfatı bulunmayan şirketi UYAP sistemi üzerinden bu dosyalara taraf olarak ekledikten sonra şirket hesabına para göndermek amacıyla yine sistem üzerinden elektronik imza ile imzalanan reddiyat makbuzları düzenlemek şeklindeki eyleminin ilk derece mahkemesince 5070 Sayılı Kanun’un 3/b ve 5. maddeleri dikkate alınarak kül halinde kamu görevlisinin resmi belgede zincirleme sahteciliği suçunu oluşturduğunun kabulüyle hakkında verilen mahkumiyet hükmüne yönelik istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiş ise de; Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 29/09/2020 tarihli ve 2017/11-1122 Esas, 2020/381 Karar sayılı ilamında da belirtildiği üzere; 5237 Sayılı TCK’nın 244/2. maddesindeki “Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklindeki hüküm karşısında sanığın eyleminin bilişim sistemine veri yerleştirme suçunu oluşturduğu, bu maddedeki düzenlemenin elektronik belgelerde yapılacak sahtecilik eylemlerine ilişkin özel norm niteliğinde olduğu ve özel normun önceliği ilkesi gereğince de sanık hakkında genel normun değil özel normun uygulanması gerektiği, sanığın eyleminin TCK’nın 244/2. maddesindeki bilişim sistemine veri yerleştirme suçunu oluşturduğu, bu suçun da nitelikli zimmet suçunun hile unsuru olması nedeniyle ayrıca cezalandırılamayacağı gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek kamu görevlisinin resmi belgede zincirleme sahteciliği suçundan verilen mahkumiyet hükmüne ilişkin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi isabetsizdir.

KAYNAK: https://lib.kazanci.com.tr/kho3/ibb/files/5cd-2022-4824.htm

Kararın tam metni için bkz https://lib.kazanci.com.tr/kho3/ibb/files/5cd-2022-4824.htm

Avukat Dr. Ş. Cankat TAŞKIN-Bursa Barosu

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.