YARGITAY: IP ve ERİŞİM (LOG) KAYITLARI DETAYLICA İNCELENMEDEN HÜKÜM KURULAMAZ.

Bilişim hukuku ve ceza hukuku alanında bir kararı paylaşıyorum

Yargıtay 8. CD,bir olayda, IP ve log (erişim) kayıtları detaylıca incelenmeden hüküm verilmesini bozma sebebi yapmıştır.

Kaynak: http://www.kazanci.com/kho2/ibb/giris.htm

T.C.

YARGITAY

8. CEZA DAİRESİ

E: 2013/9763

K: 2014/17607

 T: 4.7.2014

DAVA : Gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : I- Katılan şirketin imtiyaz sahibi olduğu, günlük bir gazetenin sanal ortamda yayınladığı internet sitesine, güvenlik açığından yararlanılarak girilip 84.673 üyenin ad, soyad, kod, şifre ve elektronik posta adreslerinin ele geçirildiği ve nukedx rumuzlu kullanıcı (ziyaretçi) tarafından, ilerleyen günlerde dosyanın grişapka.org adli internet sitesinde yayınlanacağının duyurulduğu ve bilehare yayınlandığı olayda, bilgi- lerin yayınlandığı sitenin yurtdışından (Arizona) yayın yaptığı ve ziyaretçi “nukedx.com” sitesininde sanığa ait olduğu iddiasıyla dava açılmıştır.

Sanık, 31.05.2007 tarihli kolluk ifadesinde oyun sitelerine program yazıp yama yaptığını oradan nukedx rumuzuna girilmiş olabileceğini kesinlikle gazeteye ait internet sitesine girmediğini, ayrıcı 2006 yılının Kasım ayından 2007 yılı başına kadar bilgisayarında virüs olduğunu, hattına isteği dışında girilerek kullanıldığını ve 2007 yılı başında makinasını yeniden kurduğunu, virüslü olduğu zamanlarda yabancılar tarafından girilmiş olabileceğini savunmuştur.

Kovuşturmada; sanığın kullandığı bilgisayarın harddiski üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması istendiğinde, sanığın suç tarihinde kullandığı bilgisayarın elektrik kesintileri nedeniyle yandığını ve bu nedenle değiştirdiğini de beyan ettiği anlaşılmaktadır.

Bilirkişilerin dosya üzerinde yaptıkları incelemede; gazeteye ait site sunucusunda LOG dosyalarının olması gerektiğini (web sitesine girişlerinve yapılan

işlemlerin kaydedildiği ve günlüğünün tutulduğu dosyalar), bu dosyalar incelendiğinde saldırıyı gerçekleştiren kişilere ait IP adreslerinin bulunabileceğine, IP’nin tespit edildiğinde Telekominikasyon Başkanlığından bu IP’nin belirtilen tarihlerde hangi kullanıcıda olduğu sorulduğunda sonuca ulaşılabileceğini, sanığa ait bilgisayar üzerinde de ayrıntılı inceleme yapılması gerektiğini, savunmada bildirilen bilgisayara virüs bulaşması tarihinin ise suç tarihinden sonraki döneme ait olduğunu bildirmişlerdir. Katılan vekili 28.04.2009 tarihli duruşmada, radikal.com.tr site sunucusunda LOG’ların tespit edilmediğini ve kayıtlar sistemde muhafaza edilmediğinden bu aşamadan sonra tespitinin de mümkün olmadığını beyan etmiştir.

Sanığa yüklenen suça ilişkin deliller toplanmadan dava açılıp hüküm kurulduğundan öncelikle katılan şirkete ait siteye iddia olunan tarih/tarihler ve takip eden günlerde giriş yapılıp yapılmadığı, erişim sağlanmışsa IP bilgileri araştırılarak, ilgili T.. Müdürlüklerinden, sisteme giriş yapan veya başarısız olap IP numaraları kullanıcılarının adres ve telefon bilgileri istenmelidir. Katılana ait bilgisayardaki kayıtların silinip silinmediği araştırılarak LOG kayıtları incelenmeli sanığın o tarihlerde kullandığı bilgisayarlara elkonulup, ilgili kayıtlar ve sanığa ait hard disk bilirkişiye incelettirilerek, eylemin gerçekleştirildiği iddia olunan tarih/tarihler ve takip eden günlerde katılana ait site ile bilgilerin yayınlandığı siteye giriş yapılıp yapılmadığı, bilgi akışı bulunup bulunmadığı, hangi IP numarasından girişin yapıldığı, siteye yapıldığı iddia olunan siber saldırının ne şekilde gerçekleştiğinin tespiti ile sonucuna göre tüm deliller birlikte değerlendirilip sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden eksik araştırmaya dayanarak yazılı şekilde hüküm kurulması,

II- Kabul ve uygulamaya göre de,

a- Katılan lehine vekalet ücretine hükmedilirken, sanık M.. İ.. yerine, Ergin’den alınarak katılana verilmesine karar verilmesi,

b- Katılanın maddi zararının ne olduğu açıklanıp tartışılmadan yasal ve yeterli olmayan gerekçeyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmesi,

SONUÇ : Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 04.07.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Avukat Dr. Şaban Cankat TAŞKIN-Bursa Barosu