YARGITAY: HİLE GERÇEK KİŞİYE YÖNELMEMİŞ SADECE BİLİŞİM SİSTEMİYLE İŞLENMİŞSE EYLEM DOLANDIRICILIK OLMAZ-3

Bilişim hukuku alanında bir kararı paylaşıyorum.

Yargıtay 11. CD, bir eylemin gerçek kişiye hile yönlendirilmeksizin sadece bilişim sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi suretiyle işlenerek menfaat elde edilmesi durumunda bu eylemin, hile gerçek kişiye yönelmediği için TCK 244/4’teki “bilişim sistemleri aracılığı ile haksız çıkar sağlama suçu”nu oluşturacağına hükmetmiştir.

Kaynak: http://www.kazanci.com/kho2/ibb/giris.htm

YARGITAY

11. CEZA DAİRESİ E. 2009/3019 K. 2009/6644 KT : 28.5.2009

  • SİSTEMİ ENGELLEME BOZMA VERİLERİ YOK ETME VEYA DEĞİŞTİRME ( Bilişim Suçu – Sanığın Bilgisayara Virüs Bulaştırmak Suretiyle Ele Geçirdiği Şifreleri Kullanarak Bankaki Parayı Havale Ettirerek Sahte Kimlikle Çekmesi )
  • BİLİŞİM SUÇU ( Sanığın Bilgisayara Virüs Bulaştırmak Suretiyle Ele Geçirdiği Şifreleri Kullanarak Bankaki Parayı Havale Ettirerek Sahte Kimlikle Çekmesi Eyleminde Suçun Oluştuğu )
  • DOLANDIRICILIK ( Unsur Olan Hileli Davranışların Gerçek Kişiye Yönelmesi ve Bunun Sonunda Onun veya Başkasının Malvarlığı Aleyhine Sanığın veya Başkasının Yararına Haksız Bir Menfaat Sağlanması Gerekeceği )
  • BİLGİSAYARA VİRÜS BULAŞTIRMAK SURETİYLE ELE GEÇİRDİĞİ ŞİFRELERLE PARA HAVALESİ ( Sahte Kimlikle Bu Parayı Çekmesi Eyleminde Bilişim Sistemini Bozma Suretiyle Haksız Çıkar Sağlama Suçunu Oluşturduğu Suçun Oluştuğu )

5237/m.244/4

ÖZET : Dolandırıcılık suçunda unsur olan hileli davranışların gerçek kişiye yönelmesi ve bunun sonunda onun veya başkasının malvarlığı aleyhine sanığın veya başkasının yararına haksız bir menfaat sağlanması gerekeceği, somut olayda ise, sanığın bilgisayara virüs bulaştırmak suretiyle ele geçirdiği şifreleri kullanarak şikayetçinin G. Bankası Bergama Şubesi’nde bulunan yatırım hesabına girip hesaptaki paradan 21.400TYL.yi G. Bankası Galata Şubesine Ö. K. adına havale ettirmek ve sahte kimlikle parayı çekmekten ibaret eyleminde, gerçek kişiye yönelen hileli bir hareket bulunmaması nedeniyle dolandırıcılık suçunun unsurlarının oluşmadığı, fiilin TCK.nun 244/4.maddesinde öngörülen “bilişim sistemini bozma suretiyle haksız çıkar sağlama” suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında hataya düşülerek yazılı şekilde “bilişim sistemlerinin aracı olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçundan mahkumiyetlerine karar verilmesi, yasaya aykırıdır.

DAVA : Dolandırıcılık suçunda unsur olan hileli davranışların gerçek kişiye yönelmesi ve bunun sonunda onun veya başkasının malvarlığı aleyhine sanığın veya başkasının yararına haksız bir menfaat sağlanması gerekeceği, somut olayda ise, sanığın bilgisayara virüs bulaştırmak suretiyle ele geçirdiği şifreleri kullanarak şikayetçinin G. Bankası Bergama Şubesi’nde bulunan yatırım hesabına girip hesaptaki paradan 21.400TYL.yi G. Bankası Galata Şubesine Ö. K. adına havale ettirmek ve sahte kimlikle parayı çekmekten ibaret eyleminde, gerçek kişiye yönelen hileli bir hareket bulunmaması nedeniyle dolandırıcılık suçunun unsurlarının oluşmadığı, fiilin TCK.nun 244/4.maddesinde öngörülen “bilişim sistemini bozma suretiyle haksız çıkar sağlama” suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında hataya düşülerek yazılı şekilde “bilişim sistemlerinin aracı olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçundan mahkumiyetlerine karar verilmesi,

KARAR VE SONUÇ : Yasaya aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan sair yönleri incelenmeyen hükmün bu sebepden dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321 nci maddesi uyarınca BOZULMASINA, 28.05.2009 gününde başkan vekili S. B. ve S. T.’ın karşı oyu ve oyçokluğu ile karar verildi.

Avukat Dr. Şaban Cankat TAŞKIN-Bursa Barosu