YARGITAY: IP VE DİJİTAL MATERYAL İNCELENMEDEN HÜKÜM KURULMAMALIDIR

Bilişim hukuku ve ceza hukuku alanında bir kararı paylaşıyorum

Kaynak: http://www.kazanci.com/kho2/ibb/giris.htm

T.C.

YARGITAY

8.CEZA DAİRESİ

E.2016/5247

K.2016/8556

KT: 28.6.2016

DAVA : Gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Katılanın ….@hotmail.com adresine ait şifreyi kırarak ve hatırlatma sorusunu değiştirerek MSN sayfasına girilip … adlı internet sitesindeki sayfasının kullanıldığı iddiasıyla açılan ve ilgili mail adresinin bağlı olduğu Microsoft şirketine sorulmadan katılanın dosyaya sunduğu IP bilgileri üzerinden soruşturma yapılan olayda; öncelikle erişimi engellenen adresin ve e-mail adresinin sanığa ve katılana ait olup olmadığı saptanmalı, bu husus ilgili internet sağlayıcısından sorularak adreslerin oluşturulma tarihi, kim tarafından oluşturulduğu ve IP (internet Protokolu) numarası sorulmalıdır. …’den de erişimin engellediği iddia olunan tarih/tarihler ve takip eden günlerde şikayetçinin e-mail adresine giriş yapılıp yapılmadığı, erişim sağlanmışsa IP bilgileri, bu tarihler itibariyle e-mail adresine ait şifrenin değiştirilip değiştirilmediği, değiştirilmiş ise ne zaman ve hangi IP numarası ile yapıldığı araştırılmalıdır. IP adresi kayıt bilgilerinden, ilgili… Müdürlüklerinden, sisteme giriş yapan veya başarısız olan IP numaraları kullanıcılarının adres ve telefon bilgileri istenmeli, aynı şekilde sanığa ait olduğu iddia olunan e-mail adresini kullanan IP numaraları saptanıp adres ve telefon bilgileri de istenmelidir.

Erişimin sağlanamaması halinde, giriş yapmak isteyenler arasında şikayetçinin de bulunup bulunmadığının IP numarasından tespit edilerek iddianın doğruluğu belirlenmelidir.

Suç tarihi de dikkate alınarak, sanıkla katılana ait bilgisayar ve cep telefonları getirtilip incelettirilerek tüm deliller toplandığında uzman bilirkişiden görüş alınmak suretiyle değerlendirme yapılıp sonucuna göre hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken, eksik incelemeye dayanarak yazılı şekilde hüküm kurulması,

SONUÇ : Yasaya aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 Sayılı Kanun’un 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 Sayılı CMUK.nun 321. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 28.6.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Avukat Dr. Şaban Cankat TAŞKIN-Bursa Barosu

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş ve , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.